Kryddergarden på Jæren

 


Kryddergarden

En krydret hverdag.

 

De fleste krydderurter vi bruker i matlaging i dag har blitt brukt i uminnelige tider i deler av verden. I Norge har vi ingen lang tradisjon for bruk av krydderurter, dette er nok på grunn av det kalde klimaet. De siste år er verden blitt mindre, menneskene reiser mer og blir inspirert av andre land og vi har fått øynene opp for krydderurtene sine utrolige egenskaper. Og behovet for Norsk produksjon av krydderurter meldte seg.

Med denne bakgrunnen var veien kort for å begynne med kommersiell urteproduksjon.

Kryddergarden ble grunnlagt av Bente Aarsland i 1996. Det var på en bondegard på Jæren det hele begynte. Drivhuset som ble bygget var på 450 kvadratmeter. Det startet med 12 forskjellige sorter krydderurter. Etter hvert som vi ble vandt med å bruke urter i mat økte og etterspørselen etter nye sorter urter. I dag er sortimentet økt fra 12 til 40 urte sorter.

Plantefrøene blir sådd i potter med mold i og deretter satt inn i drivhuset. De drives frem av varme, kunstig lys og gjødsel i vann. For bekjempelse av skadegjørere benyttes biologisk plantevern.

I dag disponerer kryddergarden på Jæren 3500 kvadratmeter med topp moderne veksthus for helårsproduksjon av ferske krydderurter, og leverer urter fra Bergen til Kristiansand. Etterspørselen er fortsatt økende, og sortimentet blir stadig utvidet. De mest vanlige sortene er basilikum, timian, mynte, koriander og rosmarin.

Vi i kryddergarden prøver stadig å få inspirasjon fra andre mennesker, gjerne og fra utlandet for å hele tiden ligge i forkant.