Her har vi lagt ut bilde og litt informasjon om hver enkelt krydderplante.

Vi kommer til å legge ut mer informasjon om flere urter

Tilbake til hovedsiden

 

Anis

Anis er mye brukt både som krydder og medisin. På grunn av den gode smaken blir urten brukt i mange typer halspastiller, og nestene alle hostesafter inneholder anis. Den har og en slimløsende effekt i luftveiene. Ammende kvinner kan med fordel prøve anis for å motvirke luft i magen på barnet og for å stimulere melkeproduksjonen. Den er vanndrivende og fin ved hoste, astma, kolikk, fordøyelsesproblem, migrene, hodepine. Bør ikke brukes under graviditet.

I matlagingen blir anis brukt for å sette smak på f.eks. brød, kaker og kremer, men er også smaksingrediens i mange alkoholholdige drikker som Ouzo, Pernod, Pastis og Arrak. Dessuten kan blomstene og bladene benyttes i fruktsalater og andre salater, eller som garnityr.

 

 

 

Basilikum

 

Urten er særlig velegnet til tomatretter, og kan brukes i salater, sauser eller i supper der tomater inngår. Som medisin virker basilikum først og fremst på fordøyelses- og nervesystemet, da som et middel til å lindre plager som luft i magen, magekramper, kolikk og dårlig fordøyelse. Basilikum har en mild, beroligende effekt som kan være nyttig ved behandling av nervøs irritabilitet, depresjon, angst og søvnbesvær. Den kan også brukes mot epilepsi, migrene og kikhoste. Planten er tradisjonelt blitt brukt for å øke produksjonen av morsmelk.

 

Vi har flere sorter av basilikum.

 

 

 

 

Brønnkarse

 

 

Karse brukes som krydder i sauser og supper, og fremfor alt til garnityr til varmretter og smørbrød. Blader og stilk kan brukes. Lag en majones av eggeplommer, sennep, limesaft, salt, pepper og olje, og tilsett karse. La den stå kjølig noen timer og du har en god dressing til grillet fisk og kjøtt.

Karse er meget næringsrik. Den inneholder A- og C-vitamin samt jern og andre mineraler.

 

 

Dill

 

 

Dill er en ettårig krydderurt. Dill brukes som krydder til dryss på poteter, dillstuete poteter, til gravlaks, hvit saus, stuing, fisk og skalldyr. Alt brukes oppdelt eller helt.

Dill lagres kjølig i en tett plastboks eller en plastpose, eller settes i vann som roser. Snitt stilkene og sett den i varmt vann. Dill selges også i potter, som må stå lyst. Vinterstid er det vanskelig å få den til. Dill kan tørkes. Bladene skal være grønne, friske og "fjæraktige". A- og C-vitamin og mineraler.

 

 

 

Estragon

 


Estragon er flerårig. I oldtiden var blandingen av saften fra estragon og fennikel en yndet drikk blant kongene i India. Smaken fremhever appetitten og gir god smak til mange retter som kylling, kalv og fisk, fylte tomater, risretter og til salatdressinger. Den er selvfølgelig en viktig ingrediens i bearnaisesaus. Bruk hele stilker med blad i eddik og olje.

Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket, stilken brukes ikke. Estragon oppbevares best nedlagt på eddik. Lag en dressing av crème fraiche, limesaft, estragoneddik, frisk estragon, salt, pepper og litt majones, så har du en fin sommerdressing til salater og grillet fisk.

Estragon lagres lyst og varmt, gjerne i et kjøkkenvindu, en balkongkasse eller i potter utendørs. Den liker ikke å bli "våt på bena". Estragon smaker litt bittert og pepperlignende med anisundertone. Bladene er smale og spisse. Estragon inneholder A- og C-vitamin, jod og andre mineraler

 

 

 

 

Fenikkel

Vanlig fenikkel, som ble dyrket av romerene, blir tradisjonelt brukt i matlaging for å bekjempe overvekt. Oljen har en beroligende effekt på fordøyelsesystemet. Dette betyr at den som krydderurt er god ved tarmluft, kvalme, kolikk og ved usedvanlig stor appetit.

Fenikkelolje blander seg godt med lakrisdufter som anis og stjerneanis; samt sitrusdufter (sitron, geranium) og gir sødme til tredufter (furu, sedertre, sandel). Den går også bra sammen med andre friske dufter som basilikum, peppermynte og rosmarin.

 

 

Gressløk

flerårig og kommer opprinnelig fra Asia, men den gressløken vi kjenner, er en finere sort av den opprinnelige viltvoksende arten. Gressløk er i samme familie som purre og løk. Den er lett å dyrke i hagen eller i potter, bare den får næring og nok lys.

Alt kan spises. Gressløk kan brukes i alle retter hvor man ellers bruker løk- som dryss på grønnsaker og poteter, i salater, supper, gryteretter, omeletter, eggerøre og på smørbrød. Denne løken klippes fint med saks eller brukes hel. Gressløk lagres skåret, så nær 0 °C som mulig, i plastpose eller i en tett plastboks. Den kan stå i en potte med jord i vinduskarmen og kan plantes ut. Den skal være grønn, tynt rørformet, saftig og spenstig. Denne løken er rik på A-, B- og C-vitamin samt mineraler.

 

 

 

Isop

 

Isop er flerårig og vokser vilt mange steder i Europa. I Norge vokser den spredt på Østlandet. Den er en hellig plante som benediktinermunkene brakte til Europa på 900-tallet. Muggsoppen som produserer penicillin, vokser på isopens blader.

Blomster og blad kan brukes. Bladene brukes som pynt i salater og har en god smak. De brukes til vilt, kjøtt og supper. Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket.

Ute kan du ha den i flere år dersom den får rikelig med sol og tørr grunn. Inne må den stå i et sørvendt vindu. Den passer godt på balkongen eller terrassen. Gi den gjødsel bare i blomstringsperioden, og lite vann. Smaken er litt bitter og mynteaktig. Isop har små og smale, lansettformede blader som er mørkegrønne. Isop letter fordøyelsen av fet mat. Den bør ikke brukes av gravide.

 

Kjørvel

 

Kjørvel er ettårig og hører naturlig hjemme i Midtøsten, Sør-Russland og Kaukasus. Den er uunnværlig i det franske kjøkken. Bladene brukes som pynt til supper, forretter, salater og andre retter. Stilken og bladene kan du bruke i urteolje. Kjørvel kan brukes til det meste.

Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket. Lag en kremsaus av fløte, kyllingkraft/fiskekraft, og kjør den på blender med kjørvel like før servering. Dette blir en god saus til kylling eller fisk.

Om sommeren trives den best ute i en stor potte eller i en verandakasse, innendørs i vinduskarmen. Pass på at den ikke får for mye sol midt på dagen. Den trenger blomstergjødsel ved vanning. Kjørvel smaker litt av persille og anis. Bladene minner om persille, men både bladene og stilkene er litt hårete. Den er rik på A- og C-vitamin, jern og kalsium. Bladene kan trekkes til te som stimulerer fordøyelsen og lindrer kretsløpsforstyrrelser, leverplager og kronisk slimhinnebetennelse.

 

 

 

Koriander

 

Bladene kan brukes til gryteretter, salater, sauser, fiskeretter og salsa. De kan også brukes i urteolje og urteblandinger. Er svært god til kylling. Hele planten brukes hel eller opphakket. Kutt rødløk, tomater og litt chili i terninger, og bland sammen med litt olje, limesaft og frisk hakket koriander, og du har en enkel, men god salsa.

Den lagres lyst og lunt. Pott den gjerne om, og sørg for god drenering med flis, stein eller lignende. Bruk ikke for mye vann. Knip av de øverste bladene etter hvert. Smaken er skarpt jordaktig. Den har tannete nedre blad og et finskåret øvre bladverk. Koriander er bra for fordøyelsen. Den demper oppblåsthet og luft i magen, og lindrer migrene.

 

 

Lavendel

 

 

Lavendel er av ingrediensene i krydderblandingen Herbes de Provence. Urten smaker godt i viltretter og noen få blader kan gi fin smak på grillet lam. Også fiskeretter vinner i smak med litt lavendel som krydder. Lavendelblomster kan ellers brukes sammen med andre urter i velsmakende stuinger

Ha tørkede blomster i poser og knipper for å gi god lukt i skuffer og skap, og holde møll unna. Gni friske blomster på huden eller fest dem til klærne med en nål for å skremme fluer og andre insekter. Lavendelolje brukes i veterinærmedisinen for å drepe lus og andre parasitter hos dyr.

 

 

Løpstikke

Brukes i supper, gryteretter og buljonger. Bruk bladene i salat og lag olje av urten. Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket. Løpstikke egner seg ikke til å ha inne. Utendørs bør den ha en stor potte. Den kan bli opptil 1,5 m høy selv i potte. Klipp den jevnlig. Kjøper du en potte, og ikke skal bruke alt på en gang, så er det best å fryse den.

Smaken minner om selleri. Bladene er store, dypt flikete og stortannete. De er mørkegrønne. NB! Gravide og mennesker med nyreproblemer bør ikke bruke denne urten.

 

 

Malurt

 

 

Den aromatiske malurten har siden oldtidens Egypt vært høyt verdsatt på grunn av sine medisinske egenskaper, særlig for sin styrkende effekt på leveren og fordøyelsessystemet, og som ormemiddel. Malurt er særlig nyttig for mennesker med svak fordøyelse. Den stimulerer appetitten ved å øke utskillelsen av spytt, magesyre og galle, og forbedrer derfor fordøyelsen og opptaket av næringsstoffer. Utvortes kan malurt brukes som et liniment eller kompress på skrammer, såre muskler, insektstikk og smerter, og til vask mot lus, skabb og kløende hud. Urten var tidligere brukt i drikken absint.

 

 

Mynte

 

 

Peppermyntete og myntesaus er vel kjent sammen med fisk, kylling, kjøtt (spesielt svinekjøtt). Mynte blir vel mest brukt sammen med desserter. Brukes både til pynt og til smak. Mynte er velsmakende sammen med svinekjøtt. Kan brukes til å lage mynteolje og myntegelé som engelskmennene bruker til lam.

Ute er den en av de plantene som sprer seg overalt hvis du ikke holder styr på den. Mynte egner seg godt i potter. Pass på at den får nok lys og næring. Forvokste planter skjæres ned; pass på at jorden er fuktig og du kan få planten til å spire fra roten igjen. Bladene kan tørkes eller fryses før blomstring. Bladene er dunete, avlange, skarpt taggete og grågrønne. Den er beroligende og antisepisk.

Mynte brukes og i den populære drinken mojito.

 

 

Oregano

Oregano hører naturlig hjemme i middelhavsområdet, og vokser vilt mange steder i verden, også i Norge. Her heter den viltvoksende oreganoen bergmynte. (eng- elsk: wild marjoram) Det finnes mange arter.

Den passer godt som krydder til pizza, kjøtt og tomatretter, og til grønnsaker, pasta og ost. Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket. I kokte retter bør oregano tilsettes rett før servering ettersom koking ødelegger smaken og fargen.

Den kan med hell plantes ut på en solrik plass. Den kan oppbevares i potte i vinduskarm, i fuktig, men ikke vasstrukken jord. Kjøp lave planter som har vekstmuligheter. Den er grønn og frisk. Dette er en av de mest antiseptiske plantene.

 

 

 

Persille

 

 

Den spises som den er til pynt, fisk, suppe og omelett. Persille fremhever smak på mat, spesielt på andre urter. Tilsett den helst like før servering. Persille er et velkjent middel mot dårlig ånde, spesielt hvitløkslukt.

 

 

Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks. Bladpersille Tips: Plukk av bladene og legg dem i isvann. Bland dem med revet salat, olje og litt balsamicoeddik, salt, pepper og litt hakket rødløk. Dette blir en fin sommersalat til en grillbuffet.

Persille lagres så nær 0 °C som mulig, gjerne i en tett plastboks eller en plastpose. Bunter kan også settes i vann. Kruspersille i potte trenger mye lys og næring. Den kan plantes ut og er toårig.

Kruspersille er toårig og har som navnet sier krusete blad. Den er den mest kjente av alle urter i vesten, har sterk grønn farge og er sprø og spenstig. Bladpersille har glatte, taggete blad som ikke er så sprø. Persille er meget rik på vitaminer, spesielt A- og C-vitamin, og har mye jern og kalium.

 

Portulakk

Portulakkens grenete stilker har en gummiaktig konsistens og er gjennomtrukket av vann. Det er også de tykke, møre, kjøttfulle bladene. Portulakk er en utmerket kilde til kalium og magnesium.

Bruksområde:
De møre stilkene kan tilberedes som spinat eller som kardon, men bruk dem med måte hvis du ikke er vant til den skarpe smaken. Portulakk brukes til å smaksette og pynte supper, sauser, majones, omeletter og stuinger. Den er utmerket servert med revne gulrøtter eller potetmos. Brukes ofte syltet.

 

 

 

 

Vi kommer til å legge ut mer info om flere krydderurter

Tilbake til hovedsiden